تاریخچه

اندیشه بکارگیری سلول جهت درمان بیماری­ ها در دانشگاه علوم پزشکی تبریز از سال ۱۳۶۹ شروع گردیده است، پیشرو این علم در این منطقه روان شاد خانم دکتر فاطمه مجیدی بودند. با شروع به­ کار بخش ناباروری بیمارستان الزهراء در سال ۱۳۷۳ زحمات ایشان به بار نشست و سلول­ درمانی در آن مرکز شروع و ادامه یافت. با در نظر گرفتن اهمیت استراتژیک سلول ­های بنیادی و پزشکی بازساختی در آینده حوزه پزشکی، در سال ۱۳۸۹، ایجاد و توسعه این عرصه، جزء اولویت اصلی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه قرار گرفت و در این راستا با برنامه ­ریزی­ هائی که در بخش توانمندسازی نیروی انسانی و فراهم­ آوری زیرساخت­ ها صورت گرفت، مرکز تحقیقات سلول ­های بنیادی دانشگاه در همان سال، تأسیس و راه­ اندازی گردید. روند رو به رُشد و موفقیت ­آمیز برنامه­ها و فعالیت ­های دانشگاه در زمینه سلول­های بنیادی و پزشکی بازساختی، موجب گردید دانشگاه علوم پزشکی تبریز به عنوان یکی از سه مرکز جامع سلول­ های بنیادی و پزشکی بازساختی ستاد توسعه علوم و فناوری­ های سلول­ های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انتخاب شود و در بهمن ماه سال ۱۳۹۵، به عنوان اولین مرکز جامع سلول ­های بنیادی و پزشکی بازساختی توسط معاون محترم علمی و فناوری ریاست جمهوری، جناب آقای دکتر سورنا ستاری افتتاح گردید.

 

نظام مدیریتی

نظام مدیریتی این مرکز، به صورت مشارکتی و در قالب یک شرکت دانش ­بنیان اصلی (مادر) می­باشد که در آن دانشگاه علوم پزشکی تبریز به عنوان یک از دو طرف سهامدار (با میزان مشارکت حداکثری ۴۰ درصد از سهام)، و چند شرکت­ دانش­بنیان فعال در عرصه سلول­های بنیادی و پزشکی بازساختی به عنوان طرف دوم (با میزان مشارکت حداقلی ۶۰ درصد از سهام) فعالیت می ­نمایند.

مدل کسب و کار این مرکز، مبتنی بر نظام نوآوری باز (open innovation system) است که در آن ذینفعان مختلف از جمله محققین، صاحبان ایده، فناوران، شرکت­ ها، بنگاه­ های اقتصادی، سرمایه­ گذاران و فعالان بخش خصوصی در یک فضای باز و نظام مدیریتی منعطف و روان، جهت شکل­ گیری و استفاده از ایده­ ها و طرح ­های فناورانه، معرفی فرصت­ ها، سفارش تحقیق، خرید/سرمایه­ گذاری در نتایج تحقیق، تجاری­ سازی و بازاریابی محصولات دانش ­بنیان با یکدیگر در مواجهه و تعامل مستقیم قرار دارند.

 

طرح­ها و برنامه­ های فناورانه

رویکرد و سیاست اصلی این مرکز براساس جذب و حمایت از ایده­ ها و طرح­ های فناورانه از سراسر کشور قرار گرفته است. معیار اصلی پذیرش ایده­ ها و طرح­های فناورانه در این مرکز ، قابلیت تجاری­ سازی است و در این راستا از چنین طرح­هائی استقبال می­نماید. همچنین در این بخش قراردادهای استانداردسازی جهت ورود محصول به بازار، مشارکت در تولید (پایلوت و انبوه) با پژوهشگران و سرمایه ­گذاران منعقد می­شود. متقاضیان گرامی می­توانند طرح­ ها و برنامه­ های پیشنهادی خود را به مرکز ارائه نمایند.

 

آموزش کارآفرین

شالوده اصلی آموزش در این مرکز، مبتنی بر تبدیل “علم” به “فناوری”، “فناوری” به “محصول”، “کارآفرینی” و در نهایت “توسعه مبتنی بر دانش”، است. در این نظام آموزشی کارآفرین، افراد آموزش دیده، در کنار کسب معلومات به ­روز مربوط به جنبه­ های علمی سلول­ های بنیادی و پزشکی بازساختی، از نگرش، معلومات و مهارت­ های ویژه مربوط به خلاقیت و نوآوری، مسائل فناوری، بازار و اقتصاد دانش­ بنیان و حتی پاره­ ای مسائل حقوقی و قوانین و فرآیندهای اداری ذیربط در قالب آموزش ­های کوتاه مدت، دوره­ های فلوشیپ­ ها و فرصت­ های مطالعاتی برخوردار خواهند بود.

 

خدمات مشاوره­ای

در این بخش انوع مشاوره­ های مورد نیاز جهت تجاری­ سازی هم­چون تدوین طرح کسب و کار، تدوین برنامه­ های بازاریابی، برندسازی، توسعه بازار، استانداردسازی، طراحی صنعتی، ثبت مالکیت معنوی و … ارائه می­شوند. عمده این خدمات و مشاوره­ ها از طریق شرکت­ های همکار مرکز ارائه می­گردند که با تسهیلات ویژه ­ای به پژوهشگران خدمات ارائه می­نمایند. این شرکت­ ها علاوه بر آن، در توسعه استارتاپ­ های این حوزه نیز به فرهنگ ­سازی، آموزش و منتورینگ می­ پردازند.

 

انتقال دانش فنی

اغلب محققان ترجیح می­دهند تجاری­ سازی دستاوردهای خود را به گروه­ های واجد شرایط هم­چون واحدهای تولیدی فعال در این زمینه واگذار نمایند. این واگذاری دانش فنی، یکی از بهترین رویکردها جهت تسهیل تجاری­ سازی است. این نوع خدمات در این بخش مرکز ارائه می شود.

 

خدمات سلول درمانی

این حوزه از فعالیت­ های مرکز جامع، شامل دو بخش ارائه خدمات مشاوره ­ای و خدمات درمانی می­ شود.

بخش خدمات مشاوره ­ای: با افتتاح اولین کلینیک خدمات مشاوره ­ای و درمانی پزشکی بازساختی، پزشکان متخصص، بیماران مورد نظر را براساس گایدلاین­های درمانی منطبق بر آزمایش های تخصصی، برای مشاوره و بهره ­مندی از درمان­های بازساختی به کلینیک مشاوره­ای و درمانی سلول­ درمانی مرکز جامع معرفی می­نمایند. گروه مشاورین همکار مرکز جامع با تخصص گرایش پزشکی بازساختی با بررسی وضعیت بیماران و با مشورت پزشکان متخصص مربوطه، نسبت به تصمیمات آتی و روند درمانی مبتنی بر سلول­ درمانی را بر اساس قوانین و پروتکل­های مصوب کشوری پیشنهاد می­نمایند.

بخش خدمات درمانی: این بخش در بیمارستان شهید مدنی دانشگاه علوم پزشکی تبریز راه ­اندازی و آماده خدمت رسانی به مراجع کنندگان به صورت سرپایی و بستری است و در آینده نزدیک در بیمارستان­ های دیگر دانشگاه نیز راه ­اندازی خواهد گردید.

 

تحقیقات پایه

اگرچه مرکز جامع با هدف حمایت از پژوهش ­های فناورانه و کاربردی، تجاری­ سازی دستاوردهای پژوهشی و سرمایه­ گذاری جهت ورود محصولات دانش بنیان به بازار و ارائه خدمات درمانی در حوزه سلول­ های بنیادی تاسیس شده است، با این حال این مرکز انجام برخی تحقیقات پایه در حوزه­ های تخصصی سلول­ های پرتوان القایی (iPSC) ، فناوری CRISPR ، اسفروئید و اُرگانوئید را در راستای دستیابی به محصولاتی که از ظرفیت ­های لازم برای ورود به بازار برخوردارند (مانند مدل ­های سلولی برای انجام تحقیقات داروئی و سم­شناسی)، جزء برنامه­ های خود قرار داده است.