پس از کشف روش درمانی CRISPR ، دانشمندان همواره از کریسپر به‌عنوان روشی انقلابی برای درمان بیماری های ژنتیکی یاد می کرده‌اند. از سال ۲۰۱۲، یعنی هنگامی که پژوهشگران کشف کردند سیستم ایمنی باکتری‌ها می‌تواند برای تغییراتی در DNA سلول‌های موجودات زنده، به کار رود، دانشمندان همواره از CRISPR به‌عنوان روشی انقلابی برای درمان بیماری‌های ژنتیکی یاد می‌کرده اند.

پژوهشگران ایالات متحده آمریکا در همان سال از روش ویرایش ژنی  (CRISPR) برای درمان یک بیماری ژنتیکی قلب در جنین یک انسان بهره بردند. همچنین از آن زمان تاکنون، بسیاری از بیماری‌های دیگر هم با استفاده از این روش ژنتیکی با موفقیت در آزمایشگاه روی حیوانات آزمایش شده‌اند.

اما اگر سال ۲۰۱۷، سالی بود که کاربردهای بالقوه روش ویرایش ژنی CRISPR به همگان نشان داده شد، شاید سال ۲۰۱۸ سالی باشد که این کاربردهای بالقوه به واقعیت بپیوندد. در سال جدید میلادی، نخستین آزمایش‌های انسانی CRISPR در اروپا و آمریکا انجام می‌شود. اخیرا شرکتCRISPR Therapeutics ، برای اولین بار یک پرونده‌ی مربوط به آزمایش‌های انسانی را برای قانون‌گذاران اتحادیه اروپا فرستاد. آزمایش‌هایی که قرار است در سال آینده شروع شود، روش درمانی ترکیبی با استفاده از CRISPR و سلول‌های بنیادی برای درمان بیماری اختلال خونی بتا تالاسمی خواهد بود. اما باید توجه داشت که همانند بسیاری از کشفیات بزرگ علمی بشر، CRISPR هم پرسش های اخلاقی بسیاری را به وجود می آورد که پاسخ دادن به آن ها کار ساده ای نیست.

در سال های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ هم پیش بینی ها بر این بود که پژوهشگران ابداع کننده تکنیک CRISPR بتوانند موفق به دریافت جایزه نوبل شوند اما این اتفاق روی نداد. حال با توجه به موفقیت های چشمگیری که بیش از انتظار پژوهشگران این تکنیک توانسه است در حوزه درمان برخی بیماری های صعب العلاج بردارد، می توان با احتمال بالاتری برنده جایزه نوبل ۲۰۱۸ را، ابداع کنندگان تکنیک ویرایش ژنی CRISPR نامید.

تاریخ انتشار:۹۶/۱۰/۳۰

There are no comments yet.

دیدگاهتان را بنویسید

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).