در این مطالعه نزدیک به ۲۰ بیمار ام اس پیوند مغز استخوان با استفاده از سلول‌های بنیادین خودشان دریافت کرده‌اند. برخی از بیماران که پیش از این عمل فلج بوده‌اند بعد از پیوند دوباره موفق به راه رفتن شده‌اند. پروفسور « باسیل شاراک» از بیمارستان سلطنتی پزشکی شفیلد می گوید:« برای درمانی که بتواند کمک به رفع معلولیت ناشی از ام اس کند این درمان واقعا مفید است.

بیشترین بیماران ام اس در سن بین۲۰ تا ۳۰ سالگی بیماریشان تشخیص داده می‌شود و در نتیجه بسیاری از آن‌ها به مرور زمان قابلیت‌های حرکتیشان را از دست داده و فلج می‌شوند. این بیمای باعث می‌شود که سیستم ایمنی بدن به پوشش سلول‌های عصبی در مغز و نخاع حمله کند.

راه‌اندازی مجدد سیستم ایمنی

درمان شناخته شده پیوند سلول های بنیادی خون‌ساز (HSCT) با هدف بازسازی سیستم ایمنی معیوب بدن بعد از شیمی درمانی ابداع شده است. پس از آن سیستم ایمنی از بین رفته با سلول های بنیادی حاصل از خون خود بیمار بازسازی می‌شود. این سلول ها در مراحل اولیه حیات خود هستند و نقصی که باعث پدید آمدن MS می‌شود در آن‌ها وجود ندارد. پروفسور جان اسنودن، خون‌شناس و مشاور پروژه در بیمارستان سلطنتی شفیلد می‌گوید:« این درمان سیستم ایمنی بدن را مجدادا تنظیم می‌کند و آن را به نقطه زمانی برمی‌گرداند که سیستم ایمنی هنوز دچار نقص و حمله به سلول‌های خودی نشده بود.» این شیوه از درمان روی ۲۰ بیمار در طی ۳ سال گذشته به کار گرفته شده است. پرفسور اسنودن می‌گوید:« این مشخص است که ما تاثیر بسیاری بر زندگی این افراد گذاشته‌ایم و این بسیار لذت بخش است.»

ام اس

در بیماری ام اس لایه محافظ اطراف سلول‌های عصبی در مغز و نخاع که به نام میلین شناخته می‌شوند، از بین می‌روند. در واقع سیستم ایمنی به اشتباه به میلین حمله کرده و باعث آسیب می‌شود. آسیب وارده به میلین باعث اختلال در ارسال سیگنال‌های عصبی می‌شود، درست شبیه اتصال کوتاه ناشی از یک کابل سائیده شده. اگر این روند التهاب و آسیب نورون‌ها به درستی درمان نشود در نهایت باعث اسیب دائمی و کلی به سیستم عصبی خواهد شد.

»استیون استوری» در سال ۲۰۱۳ مبتلا به ام اس تشخیص داده شد و در عرض یک سال از یک ورزشکار توانا به کسی تبدیل شد که روی صندلی چرخدار می‌نشست و در بسیاری از نقاط بدنش حسی نداشت. او می‌گوید:« من از یک دونده ماراتون تبدیل به کسی شدم که نیاز به مراقبت دائمی داشت و حتی نمی‌توانستم که قاشق را در دستم نگاه دارم و غذا بخورم.» او همچنان نیاز به ویلچر دارد ولی پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در زندگیش ایجاد شده است:« این باورنکردنی است، اوضاع من وخیم بود اما حالا می‌توانم شنا کنم و دوچرخه سواری کنم و مصص هستم که راه بروم.»

ارزش درمان

بیمارستان سلطنتی شفیلد با همکاری بیمارستانی در امریکا، سوئد و برزیل بخشی از یک تیم بزرگ تحقیقاتی هستند که کار ارزیابی تاثیرات این پیوند را بر بیماران ام اسی بررسی می‌کند. همه کسانی که در این درمان آزمایشی شرکت کرده‌اند از حملات ام اس عود کننده خلاص شده‌اند و شرایطشان بهبود یافته است.

هزینه این پیوند چیزی در حد ۳۰ هزار پوند است که تقریبا برابر پولی است که بیماران ام اس باید در یک سال هزینه کنند. از آنجایی که این روش شامل هیچ داروی جدیدی نیست و سلول‌های خود بیمار جایگزین سلول‌های معیوب می‌شوند شرکت‌های دارویی انگیزه‌ای برای ورود به این عرصه ندارند. در حال حاضر محققان در حال بررسی اثرات بلند مدت این شیوه درمان هستند و در صورتی که کارایی آن در بلند مدت ثابت شود آن وقت می‌شود گفت واقعا درمانی برای این بیماری مزمن و از پای درآورنده پیدا شده است.

تاریخ انتشار:۹۶/۶/۱۵

There are no comments yet.

دیدگاهتان را بنویسید

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).