به گزارش روابط عمومی مرکز جامع سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی قطب آذربایجان، دومین سمپوزیوم علمی “کاربرد سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی در بیماری های گوارش، کبد و پانکراس” به همت مرکز تحقیقات گوارش، کبد و پانکراس دانشگاه علوم پزشکی تبریز و با همکاری مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی قطب آذربایجان (SCARM) در تاریخ ۷ تیر ماه سال ۱۳۹۷در تبریز برگزارشد.
در این سمپوزیوم که به ریاست جناب آقای دکتر محمدحسین صومی و با حضور جناب آقای دکتر حمیدیه دبیر ستاد توسه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد به آخرین نتایج علمی و دستاوردهای جهانی در راستای کاربرد پزشکی بازساختی و سلول های بنیادی در تشخیص و درمان بیماری های گوارش، کبد و پانکراس پرداخته شد، در ضمن برای اولین بار در این همایش با تشکیل ایده بورد فرآیند نوآورانه حل چالش های موجود در بیماری های گوارش از طریق ایده پردازان و فناوران مورد اجرا قرار گرفت.
دبیر علمی این سمپوزیوم سرکار خانم دکتر علیزاده فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد و دبیر اجرایی آن جناب آقای دکتر کیهان ور متخصص نانوتکنولوژی و پزشکی بازساختی و قائم مقام مرکز جامع سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی قطب آذربایجان بودند.
در ابتدا دکتر محمد حسین صومی در این مراسم ضمن ارائه گزارشی از مسیر علمی طی شده برای مرکز جامع سلول های بنیادی دانشگاه و اقدامات ارزنده در این مرکز، از افتتاح مرکز نوآوری دانشگاه در ماه های آتی خبر داد. ایشان با بیان تجربیات مشابه مراکز علمی و تحقیقاتی دانشگاه های فرانسه، از افزایش اقبال کشورهای مختلف به مقوله سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی و تولیدات سلولی و سرمایه گذاری های کلان در این حوزه به عنوان مزیت رقابتی یاد نمود و تاکید کرد: دانشگاه علوم پزشکی تبریز به واسطه زیرساخت های تامین شده و به پشتوانه حمایت اساتید متعهد می تواند محصولات مرتبط با این حوزه برای ارائه خدمات به جامعه را داشته باشد.
دکتر صومی با بیان مصادیق توانمندی های دانشگاه، انجام پیوندهای موفق اعم از پیوند سلول های بنیادی خونساز ، پیوند قلب و پیوند کبد را مایه مباهات دانشگاه دانست و ابراز امیدواری نمود در آینده نزدیک با تلاش دوستان شاهد فرایند های انتقال سلول ، تولید سلول و بافت نیز باشیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی گفت : امیدوارم با توسعه نوآوری های دانش بنیان بتوانیم قسمتی از هزینه های جاری خود را بجای نفت از دانش، قدرت مغز و خلاقیت دانشمندان خودمان تامین نماییم.
دکتر حمیدیه با اشاره به برگزاری تعداد زیادی از سمپوزیوم های مختلف یک روزه مرتبط با حوزه علوم و فناوری های سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی در استان های مختلف با همکاری دانشگاه های ذیربط هدف از ایجاد ستاد سلول های بنیادی در معاونت علمی و فناوری را توسعه و گسترش علوم و فناوری های سلول های بنیادی دانست و افزود: ترویج و توسعه منابع انسانی از اولویت های ستاد بوده و سپس گسترش مراکز جامع سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی و تجاری سازی و گسترش بازار محصولات این حوزه را نیز شایان ذکر فراوان دانست. وی با اشاره به رتبه ۳۱ کشور تا سال ۲۰۱۵ گفت: هم اکنون رتبه کشور در سال ۲۰۱۸ به عدد ۱۹رسیده است. وی همچنین از افزایش تعداد مراکز تحقیقاتی مرتبط با این حوزه در کشور خبر داد و رتبه کشور در این حوزه در منطقه را بالاتر از رژیم اشغالگر قدس برشمرد و تعداد اعضای هیئت علمی فعال در این حوزه در مراکز تحقیقاتی مرتبط با این حوزه را نیز قابل ملاحظه دانست و گفت: گسترش شرکت های دانش بنیان در کشور موضوع مهمی است که بیش از ۷۰ شرکت در این حوزه مشغول به فعالیت شده اند که باعث اشتغال زایی ۱۰۰۰ نفر شده است. وی تدوین آیین نامه سلول درمانی را یکی از اقدامات مهم ستاد برشمرد و اظهار داشت: تعداد مراکز پیوند سلولهای بنیادی خونساز نیز به عدد ۱۷ رسیده است. دبیر ستاد، بحث اهمیت مطالعات پیش بالینی و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی را علت راه اندازی مزرعه حیوانات در کرمان دانست که هم اکنون در حال گسترش محصولات این حوزه است.
در ادامه دکتر کیهان ور دبیر اجرایی سمپوزیوم توضیحاتی در زمینه توسعه و گسترش علوم همگرا و فناوریهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی ارائه نمود و افزود: دانشگاه علوم پزشکی تبریز در تلاش است تا به سمت دانشگاه نسل سوم حرکت کند. وی در مورد فعالیت ها و اقدامات صورت پذیرفته در حوزه سلول های بنیادی مواردی را ذکر نمود و گفت: باید موضوع فناوری های همگرا را جدی گرفت و به سمت تجاریسازی محصولات این حوزه حرکت کرد. وی از برتر بودن رتبه علمی مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تبریز خبر داد و علت آن را در تجاری کردن ایده های پژوهشی آن مرکز دانست دکتر کیهان ور راه اندازی مزرعه حیوانات در سطح کلان را لازمه انجام طرحهای کلان ملی در حوزه های سلول های بنیادی دانست و افزود: استارتاپ ها نیز یک ایده خوب بوده که باعث ارزش آفرینی می شود.
در ادامه سخنرانان سمپوزیوم به ارائه سخنرانی خود از جمله سلول های بنیادی در بیماری های کبد، نقش سلول های بنیادی در درمان بیماری های پانکراس، نقش سلول های بنیادی مزانشیمال در بیماری های التهابی روده، استفاده از اگزوزوم ها در درمان بیماری های گوارشی، سلول های بنیادی مزانشیمال به عنوان اقدام درمانی بالقوه در بیماری سلیاک، کاربرد سلول های بنیادی در مشکلات انورکتال و بی اختیاری مدفوع، نقش سلول های بنیادی سرطان در سرطان های دستگاه گوارش، نقش سلول های توموری در گردش خون (CTC) در بررسی درمان و پیش آگهی سرطان های گوارش، نقش بیوراکتورها در تکثیر سلول های کبدی، مدل های حیوانی در توسعه درمان پزشکی بازساختی در بیماری های گوارش و سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی حال و آینده پرداختند.
در ادامه، اولین رویداد چالشگاه (idea board) در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور در راستای حل مشکلات و مسائل واقعی موجود در حیطه بیماری های گوارش، کبد و پانکراس به همت شرکت آرمان توسعه آذربایجان نوآور «آرتان» برگزار گردید که طی آن سوالات و مشکلات جهت ارائه ایده در راستای حل معضلات در قالب ۹ چالش مطرح گردیدند. چالش های مطرح شده عبارت بودند از:
- روش اندوسکوپی بدون درد
- دیسفاژی
- نارسایی پانکراس
- ریفلاکس معده به مری
- خونریزی از هموروئید
- دیورتیکول
- پولیپ
- یبوست و بی اختیاری مدفوع، دو سر طیف یک معضل
- سندروم روده تحریک پذیر IBS
اساتید حاضر در پنل Idea Board ایده های ارسال شده توسط شرکت کنندگان را بررسی کرده و تعداد ۱۰ ایده را جهت ارائه انتخاب نمودند. ارائه دهندگان به مدت ۳ دقیقه به توضیح در مورد ایده خود پرداخته و سپس به سوالات داوران پاسخ دادند. پس از جمع آوری نظرات و امتیازات شرکت کنندگان توسط داوران، برندگان نهایی چالشگاه اعلام و لوح و جوایز آنها با حضور اساتید تقدیم گردید.
تاریخ انتشار:۹۷/۱۲/۹